Buske i haven

Posted byRedaktoer Posted onnovember 19, 2019 Comments0
Prydbuske og buske

Buske er med til at skabe struktur og niveauforskelle i haven. De er perfekte til at lave nogle organiske former rundt omkring, og de kan også fremstå som grafiske former, hvis du beskærer buskene helt skarpt. Dermed har du med en plantegruppe at gøre, som er meget fleksible at arbejde med. Du kan vælge enten at lade busken gro, som den er skabt til, eller du kan forme den, præcis som du vil.

Der findes mange forskellige former for buske. Nogle har store blade, andre har små. Nogle har både blomster og duft, andre har kun blade eller nåle. Nogle er løvfældende, og andre er stedsegrønne. Nogle buske kan blive så store som træer, og andre bliver ved med at være temmelig lave. Med andre ord, så er buske nøjagtigt lige så forskellige, som andre plantetyper er.

Vælg dem, som du synes om, og som passer perfekt ind i din haves indretning.

Brug buske som ruminddelere i haven

Hvis du i din have har eller gerne vil have nogle forskellige rum, så er buske perfekte at bruge i den forbindelse. De kan danne et naturligt skel imellem det ene og det andet rum. Her kan du så vælge, om du vil beskære de buske, du bruger, eller om de skal have lov til at brede sig, som deres natur er.

Dels kan en busk give en vis læ, og dels kan den visuelt skabe en fornemmelse af rum. Rent konkret kan buske også skabe selve rummet, ved at der dannes en form for naturlige vægge omkring det.

At inddele en have i forskellige rum er en både praktisk og smart måde at indrette den på. Dermed får du ligesom flere haver i en. De forskellige områder i haven kan både visuelt og reelt omkranses af enten et hegn, en hæk eller med en eller flere buske.

Skab niveauforskelle ved hjælp af buske

Der er træer, og der er blomster. Og så er der også buske. Buske er lige netop den mellemstørrelse plante, som der kan være brug for, når der skal skabes niveauforskelle i haven.

Træerne kan danne baggrunden, buskene mellemgrunden og blomsterne forgrunden. Så har du det perfekte plantebillede. Det er den grove skitse i billedet, og herfra kan du så fylde ud med nogle flere detaljer.

Når først du har en rå skitse af et område i haven, så er det nemmere for dig at udfylde de mindre detaljer. Det er en enkel måde at skabe noget harmoni i en have på. Hvis du så også tænker i farver og højde på blomster og buske, så kan du få skabt nogle dejlige harmonier.

Skab kontraster ved hjælp af buske

En busk er fra naturens side blød og organisk. Den form kan du udnytte, hvis du gerne vil skabe nogle kontraster i haven. Det kan være i form af nogle mere grafiske udtryk, som for eksempel en skulptur, et hegn, et nåletræ, nogle fliser eller andet kan spille op til.

Det kan skabe noget liv og en visuel udfordring, som kan være en god afveksling i forhold til den meget harmoniske indretning.

Du kan også gøre det omvendte ved at beskære en busk meget stramt. Så kan de øvrige mere organisk formede planter spille op til busken. Kontraster kan skabe liv i en indretning.

Hvilke buske skal du vælge?

Der findes mange forskellige buske. Og der kan være mange argumenter for dem alle. Derfor kan du med fordel researche lidt i forhold til de mange forskellige arter, der findes. Tænk gerne på, hvor i haven de skal være og også på, hvordan de kunne passe ind netop der.

Som en stor hjælp til det valg kan du med fordel kigge her og se nogle gode bud på nogle smukke og medgørlige buske og prydbuske. Det er også muligt at hente gode råd og informationer om de enkelte buske og om, hvordan du behandler dem bedst. Brug prydbuske som det kreative indslag i din haveindretning, og du er allerede godt i gang med at skabe en helt unik have, hvor der er tænkt både i helheder og i detaljer. Find nogle buske, som du synes om, og så harmonerer med eller danner kontrast til de øvrige detaljer, du har i din have.

Category