Cement: det oversete byggemateriale
Cement er et af de mest anvendte materialer i byggeriet, og alligevel tages det ofte for givet. Dette alsidige stof er afgørende for beton, mørtel og injektionsmørtel, og det anvendes også til en lang række andre formål.
Mens cement måske er velkendt for mange mennesker, er dets oprindelse faktisk ret mystisk. Man kender ikke cementens præcise historie, men man mener, at den stammer fra det gamle Rom eller Grækenland. I disse tidlige dage blev cement fremstillet af kalk og andre materialer, som blev opvarmet og derefter formalet til et pulver.
Dette pulver blev derefter blandet med vand for at skabe en pasta, som kunne bruges til at binde sten og andre byggematerialer sammen. Den romerske arkitekt Vitruvius bemærkede, at cement var særlig nyttig til konstruktion af dokker og andre konstruktioner ved vandet, da det kan modstå saltvandets ætsende virkninger.
Cement blev fortsat brugt gennem århundreder, og dets popularitet voksede kun. I det 19. århundrede blev der udviklet en ny type cement, kendt som Portlandcement. Denne nye type cement blev fremstillet af en blanding af kalksten og ler, og den blev hurtigt den mest populære cementtype, der blev brugt.
I dag er cement en vigtig del af vores byggemiljø. Det anslås, at der findes mere end en billion tons beton – det er nok til at dække hele planetens overflade! Cement anvendes i alt fra broer og bygninger til veje og jernbaner.
På trods af at det er allestedsnærværende, cement tages ofte for givet, og dets betydning undervurderes. Det gælder især, når det drejer sig om dens miljøpåvirkning. Cementproduktion er en vigtig kilde til drivhusgasemissioner og tegner sig for ca. 5 % af alle emissioner på verdensplan.
Den gode nyhed er, at der findes måder at reducere cementproduktionens miljøpåvirkning på. En måde er at anvende alternative materialer som f.eks. flyveaske eller slagger, som kan erstatte en del af den kalksten, der anvendes i fremstillingsprocessen.
En anden måde at reducere emissionerne på er at anvende mindre energikrævende produktionsmetoder, f.eks. tørovne i stedet for vådovne. Endelig kan brugen af genbrugsmaterialer i fremstillingsprocessen også bidrage til at reducere cementproduktionens miljøpåvirkning.
Med lidt mere bevidsthed om cementens miljøpåvirkninger, kan vi alle være med til at gøre en forskel. Cement er måske en selvfølge, men det er et vigtigt materiale, der spiller en afgørende rolle i vores byggemiljø.
Find din rabatkode til BageBixen nu.